ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επικεφαλής Δημοτικής Πρωτοβουλίας "Αγαπώ Ζωγράφου"


Καλώς ορίσατε στο blog μου!
Σχεδιάστηκε για να παρέχει πληροφορίες και προπάντων για να επιτρέπει την μεταξύ μας επικοινωνία. Εδώ μπορείτε εύκολα να ενημερώνεστε για τις θέσεις μου γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις απόψεις μου σχετικά με τον ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Με το διάλογο και την επικοινωνία μέσω e-mail μπορούμε να κάνουμε πράξη το «
μαζί».
Για προτάσεις & ιδέες που αφορούν το Δήμο μας στείλε μου mail στο papanastasopoulos.kostis@gmail.com

Τρίτη

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ


     Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ στους ζωγραφιώτικους κύκλους μια νέα μόδα. Πρόκειται για την μόδα του εθελοντισμού που σε συνδυασμό με τον λανθασμένο τρόπο προβολής της, δημιουργούνται εστίες κινδύνου να ευτελιστεί ο εθελοντισμός ως αξία. 

     Συμφωνούμε ότι ζούμε σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπου η κρίση επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η οικονομική κρίση εμποτισμένη με την έκπτωση ηθικών αξιών και συγχρόνως η οικολογική κρίση μας επιφυλάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον. Η Έλλαδα πάσχει, το ίδιο και ο Ζωγραφιώτικος κόσμος μιας και αποτελούμε μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο κόσμος ζει φοβισμένος για το αύριο έχοντας χάσει κάθε ελπίδα. Θέλει από κάπου να πιαστεί, κάπου να ακουμπήσει, αναζητά κάποιον να του εμφυσήσει θετική ενέργεια για την ανάκτηση των χαμένων προσδοκιών. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή την θετική ενέργεια μπορούν να την αναζοπυρώσουν οι ανοικτές εθελοντικές ομάδες. Σε αυτή τη λογική συμφωνώ και εγώ, τάσσομαι υπέρ της ιδέας του εθελοντισμού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εθελοντές πρέπει να υποκαθιστούν το ρόλο της πολιτείας και του Δήμου. Για αυτό το λόγο την Κυριακή 8 Μαϊου ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της εθελοντικής ομάδας zografistas, χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, η οποία δημιουργήθηκε στις 28 Απριλίου από άτομα που δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας και όλα ξεκίνησαν μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook. Οι zografistas βοήθησαν στο καθαρισμό του Άλσους Καισαριανής και συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναδάσωσης του Αρκτούρου που έχει ως στόχο την φροντίδα πέντε δασικών περιοχών. 

     Εκεί, στο Άλσος Καισαριανής είδαμε πέντε Ζωγραφιώτες με δικά τους καπελάκια να βγάζουν φωτογραφίες. Τα καπελάκια έγραφαν Δίκτυο Εθελοντών Ζωγράφου (ΔΕΖ). Απόρησα διότι δεν ήξερα την ύπαρξη τους, περίμενα να μας δώσουν και σε εμάς καπελάκια και να συμμετέχουμε μαζί ως μια παρέα για αυτό τον όμορφο σκοπό. Έμαθα εκ των υστέρων ότι το Δίκτυο Εθελοντών Ζωγράφου, όλως τυχαίως(!), δημιουργήθηκε 4 μέρες μετά τους zografistas!

     Στο blog του ΔΕΖ αναφέρεται ότι: «ο εθελοντισμός δεν έχει όρια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις». Συμφωνώ! Άλλα πώς να πάρει διαστάσεις όταν φέρεστε σαν ομαδάρχες και όταν οι υπεύθυνοι είναι από μια συγκεκριμένη παράταξη; 

     Φιλικά θέλω να σας πω ότι βαδίζετε σε λάθος ρότα! Αλλάξτε πορεία πλεύσης τώρα που είναι νωρίς, αρχής γενομένης από την επόμενη δράση και να γίνει από κοινού! Ο Ζωγράφος δεν αντέχει χίλιες δύο εθελοντικές ομάδες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Εκτός και αν πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός είναι εργαλείο παιδομαζώματος με τριετές πλάνο...Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν ασπάζεστε αυτή την λογική. Επίσης, ίσως καλύτερα θα ήταν οι υπεύθυνοι της εθελοντικής ομάδας να είναι ζωγραφιώτες από όλους τους φορείς, όπως πρόσκοποι, αθλητές και τα 15μελή σχολείων. Μόνον έτσι ο εθελοντισμός θα γίνει συνείδηση και κατ’ επέκταση θα δημιουργηθούν ενεργοί πολίτες. Αν δεν γίνει αυτό, πολύ φοβάμαι ότι τον επόμενο μήνα θα γίνονται δράσεις-εκδηλώσεις με μόλις πέντε άτομα.

Φιλικά,
Παπαναστασόπουλος Κωστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου